Vyhledávání v novinkách   

   Rubriky:
9.11.2002
Co je optika přímo do počítače?

Optické vlákno bylo po dlouhou dobu technologií, která se používala především v páteřích sítí a u dálkových tras. Instalace optiky až k počítači byly omezeny pouze na speciální aplikace, jako je připojení serverů nebo velmi výkonných pracovních stanic u aplikací typu videokonferencí a ve speciálních prostředích, kde byly klíčovými faktory bezpečnost, odolnost proti elektromagnetickému rušení, vzdálenost nebo rychlost přenášených dat. Největším problémem, který bránil nasazení optických kabeláží až na stůl uživatele byly vysoké finanční náklady.
Stále více odborníků však k této problematice vyslovuje názor, že optické vlákno bude hlavním přenosovým médiem nejen v páteřních, ale i v horizontálních aplikacích.

Stávající řešení provedení kabeláže se mění hned z několika hlavních důvodů. S příchodem nových vysokorychlostních technologií jako je například Gigabit Ethernet a vzhledem k nejisté budoucnosti nových standardů pro metalické kabeláže jako je CAT6, CAT7 a CAT8 se optické vlákno stává přenosovým médiem, které jako jediné zajišťuje budoucí kompatibilitu kabeláže s novými technologiemi. Ceny komponentů optických kabeláží, ať už jsou to konektory, kabely nebo aktivní prvky se snižují, zatímco přenos Gigabit Ethernetu po metalické kabeláži je stále velmi drahou záležitostí. Nové technologie, jako jsou například nové optické konektory nebo optické konektory, které se snadno instalují, umožňují rychlejší a levnější instalaci optiky až na stůl. Tím dochází ke snížení cen optických instalací, čímž se odstraňuje pravděpodobně největší problém, který až doposud bránil masovému rozšíření optiky v horizontální části kabeláže.


Tyto fakta můžeme shrnout do jedné otázky:

Proč tedy instalovat optickou síť?

1. Dovoluje navrhnout centralizovaný rozvod sítě. (norma TIA/EIA TSB72)
- menší počet rozvaděčů
- menší počet nevyužitých portů
- lepší propustnost sítě (pravidlo 80/20)
- větší flexibilita sítě (přidání nových serverů)
- snadnější údržba (nižší náklady)
- vyšší spolehlivost
- vyšší bezpečnost při vojenském či teroristickém útoku

2. Dostatečná přenosová kapacita
- úspora několika výměn kabelového systému
- větší flexibilita sítě (možnost přidání výkonnějšího prvku do libovolného bodu sítě)
- připravenost na konvergenci médií
- zvládnutí budoucího nárůstu požadavků na objemy dat
- využití terminálů místo PC (minimalizace lidského faktoru na únik informací,…)

3. Datová optická síť nevyzařuje žádný signál a není také nijak ovlivňována.
- ekonomické řešení bezpečnosti sítě proti nedovolenému odposlechu
- vysoká spolehlivost přenosu dat
- vyřešena problematika elektromagnetické kompatibility (připravované normy EU pro vyšší rychlosti)
- bezpečnost při napadení (elektromagnetický boj)

4. Kompatibilita s venkovní sítí telekomunikačních provozovatelů
- využití VPN po optickém vlákně (propojení mezi vnějšími body není slabým místem)

5. Vyšší mechanická odolnost.
- poloměr ohybu je menší než u navrhované CAT6 a CAT7 (docílení kvalitnější instalace)
- vyšší pevnost v tahu (kvalitnější instalace)

6. Vyšší spolehlivost
- min. BER = 10 -12 u optického vlákna proti BER = 10 -9 u metalického kabelu

Toto vše splňuje optický kabelový systém VolitionTM americké firmy 3M, který představuje spolehlivý, výkonnější a cenově přijatelný systém.

Základním stavebním prvkem systému VolitionTM je kvalitní a levný optický konektor VF- 45TM,
který byl navržen tak, aby byl rozměrově i stylově podobný tradičním konektorům používaných pro připojení metalického vedení. Optický konektor VF-45TM je duplexní, to znamená, že obsahuje dvě optické vlákna v každé zásuvce i zástrčce. Do standardního rozvaděče 200x65x65 cm lze nainstalovat: 42U x 24 portů = 1008 zásuvek tj. 2016 vláken.

Zásuvka VF-45TM se skládá ze čtyř dílů
- držák vlákna
- horní díl zásuvky
- spodní díl zásuvky
- gumová krytka vlákna

Princip konektoru spočívá v automatickém vyrovnání vláken v drážce typu V, nevyžaduje žádné přesné součásti jako vrtání keramické ferule, vyrovnávací objímky nebo kolíky. Tolerance u MultiModového vlákna: 3um (mikrony), u SingleModového vlákna: 0,8um (mikrony). Optické spojení zajišťuje zalomení a zaleštění vlákna pod úhlem 8o.

Zástrčka VF-45TM je instalována přímo výrobcem na propojovacích kabelech, které se vyrábí v těchto modifikacích:

VF - 45 - VF - 45
VF - 45 - ST duplexně
VF - 45 - SC duplexně  

VF-45 - MT-RJ

VF-45 - LC

Montáž samotného konektoru trvá méně jak 2 minuty s pomocí jednoduché a levné montážní soupravy, kterou používáme přímo na místě konektorování. Tímto se celý proces spojení vláken stává velice jednoduchou a levnou záležitostí.

Optický konektor VF - 45TM byl testován podle norem pro strukturovanou kabeláž ISO 11801 a TIA - 568A a odpovídajících norem pro jednotlivé součásti ( ISO/IEC, TIA/EIA ). Schválen technickým výborem Fibre Channel Association ASC - X3T11 jako nová malá forma rozhraní pro budoucí varianty Fibre Channel. Schválený též jako americký národní standard ANSI/TIA/EIA604-7 ( FOCIS 7 ) a poslední standartizační krok byl splněn a konektor VF-45 byl schválen komisí IEC v normě IEC 61754-19 Edition 1.0,2001-05.

Pro použití v armádách USA a NATO je systém VolitionTM doporučován výzkumnou laboratoří ve Wright Patterson, stát Ohio.

Optický systém VolitionTM v současné době představuje ucelený systém  pasivních prvků, jako jsou kabely, zásuvky, zástrčky, krabice na zeď, propojovací panely až po nejvýkonnější aktivní prvky typu komunikačních karet, přepínačů, routovacích přepínačů apod, které jsou díky hybridním propojovacím optickým kabelům výkoným prostředkem moderních sítí.


Ladislav Vyskočil  (9.11.2002)
Počet přečtení : 3038
Zpět